Gasvelden Groningen stabiliseren met stikstof

Volgens Overleggroep Groningen 2.0 moeten de Groningse gasvelden gevuld worden met stikstof om zo een einde te maken aan de aardbevingen. De techniek is er, nu de wil nog.

De overleggroep is van mening dat het injecteren van stikstof in de Groningse gasvelden de snelste manier is om meer aardbevingen te voorkomen en dat er serieus onderzoek moet worden gedaan naar dit proces. Ingenieur Pieter Kapteijn, lid van de overleggroep, zegt dat alleen de wil ontbreekt.


"Als je gas uit een gasveld haalt daalt de druk. Daarmee creëer je energie, die zet zich om en gaat gedeeltelijk zitten in de breuken, die gaan schuiven en dan krijg je aardbevingen", vertelt de ingenieur. "Als je de druk in een gasveld op hetzelfde peil kan houden, voeg je niet meer energie toe." Volgens Kapteijn mag je dan verwachten dat de frequentie en sterkte van de aardbevingen afnemen. Elke kubieke meter gas dat naar boven wordt gehaald, moet worden vervangen door een kubieke meter stikstof. "Daardoor stabiliseer je de ondergrond en nemen de aardbevingen af. De stikstof haal je gewoon uit de lucht. Als je de lucht tot heel ver onder nul koelt, dan komen de zuurstof en de stikstof er als vloeistoffen uit. Die zuivere stikstof kan je injecteren in het veld."


Consultant Margriet Kuijper, voormalig NAM-manager en tevens lid van de overleggroep, weet: "In 2013 en 2014 heeft de NAM al naar deze optie gekeken." Er is toen uitgebreid onderzoek gedaan, maar het probleem waren de hoge kosten. "De productie van het gas was nog te hoog. Het kan nu wel omdat de gasproductie sterk verminderd is. Daarnaast was het idee bij de NAM dat de huizen in Groningen eenvoudiger versterkt konden worden en dat deze oplossing niet nodig zou zijn." Dat versterken van de huizen bleek ingewikkelder dan gedacht.

Het oorspronkelijke stikstof-plan zou zo'n 6 á 10 miljard euro kosten. "Doordat de productie van de gaswinning verminderd is zou het hele project nu ongeveer 1,5 á 2 miljard kosten." Volgens de overleggroep is het daarmee zeker een reële optie geworden.

Kapteijn vindt het plan haalbaar. De techniek werkt overigens op een vergelijkbare manier in de Verenigde Staten en in Mexico, waar Kapteijn nauw betrokken is bij een dergelijk project. "Het hangt af van de wil hier in Nederland. Er is onwil bij de politiek voor deze optie", zegt hij. In zijn ogen wil de politiek zo snel mogelijk van het 'Groningen-probleem' af. "Maar wij denken dat dit een goede oplossing is."